1. Kenniscentrum
  2. Publisher
  3. Afdrukken, Exporteren en Importeren

Hoe download ik een diagram of rapportage als een PDF of Word bestand?

EEn PDF bestand exporteren kan via Bestand> Afdrukken / Rapportage> Afdrukken diagram en dan Downloaden als PDF

Om een PDF bestand van een diagram te downloaden opent u eerst het diagram. Vervolgens kiest u voor tabblad Bestand> Afdrukken / Rapportage> Afdrukken diagram en Downloaden als PDF.

Voordat het bestand wordt gemaakt, kunt u nog enkele afdrukopties instellen. Als u hebt gekozen om alleen het diagram af te drukken  verschijnt onderstaand venster:

Vink Inclusief subprocessen aan als u informatie (diagram, rapportage) recursief van alle subprocessen wilt afdrukken.

Vink Inclusief voettekst aan als u een voettekst wilt op iedere pagina met een procesdiagram.

Het diagram wordt afgedrukt als één groot plaatje wat in stukken wordt gesneden indien deze niet op één pagina past. Het gebied dat beschikbaar is op een bladzijde voor het procesdiagram hangt af van de grootte van de marges, inclusief de voettekst. Normaal gesproken is dat gebied niet exact gelijk aan een bepaald aantal processtappen (horizontaal of verticaal) dus om te voorkomen dat stappen half op een pagina staan worden deze marges groter gemaakt dan aangegeven.

Vink de optie Verkleinen om te passen aan om er zeker van te zijn dat het procesdiagram wordt afgedrukt op het gewenste aantal pagina’s horizontaal en verticaal (deze aantallen worden ingegeven achter Verkleinen horizontaal en Verkleinen verticaal).

Wanneer de Schalingsfactor voor afdrukken klein is, wordt het procesdiagram zo ineengekrompen dat de tekst slecht leesbaar wordt.

Na het afronden hiervan wordt uw proces verstuurd naar de server in de cloud waar het PDF bestand wordt voorbereid. Dit kan even duren. Daarna zal het PDF bestand automatisch worden gedownload.

U kunt vervolgens het PDF bestand openen in een willekeurige PDF applicatie zoals Adobe PDF reader en het tenslotte afdrukken. Sommige browsers zoals Edge en Chrome hebben ingebouwde ondersteuning voor het lezen en afdrukken van PDF bestanden.

Een Word bestand exporteren kan via Bestand> Afdrukken / Rapportage en dan Downloaden als Word

Om een Word bestand van het diagram te downloaden opent u eerst het diagram en vervolgens kiest u voor tab Bestand> Afdrukken / Rapportage en Downloaden als Word.

Dit zal dezelfde wizard starten als die voor het Downloaden van een PDF bestand.

Na het afronden hiervan wordt uw diagram verstuurd naar de server in de cloud waar het Word bestand wordt voorbereid. Dit kan even duren. Daarna zal het Word bestand automatisch worden gedownload.