Hoe kan ik een subproces, service en proceskoppeling uitklappen, inklappen en opnemen?

Subprocessen worden gebruikt om een procesontwerp te structureren en leesbaarder te maken. Echter, soms is het toch wenselijk om een totaaloverzicht van het gehele proces met al haar subprocessen in hetzelfde diagram te zien. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk voor een totaaloverzicht van de zwembaanindeling. Het uitklappen van een subproces (of service / fase) geeft u ook de mogelijkheid om een processtap of subboom vanuit de verschillende niveaus van subprocessen te verplaatsen.

U kunt ook proceskoppelingen in- en uitklappen.

Om een subproces (of service / fase) uit te klappen drukt u op het kleine plusteken linksboven het icoon.

ExpandCollapse1

Alternatieven:

►    Rechtermuisklik op een proceskoppeling en kies voor Uitklappen.
►    Klik op een willekeurige processtap en kies voor Alle subprocessen uitklappen

Voor het inklappen van een subproces (of service / fase) drukt u op het minteken linksboven het icoon van de processtap Begin uitgeklapt subproces (of service / fase).

ExpandCollapse2

Alternatieven:

►    Druk met uw rechtermuisknop op een begin van een uitgeklapt subproces (of service / fase) en selecteer de optie Inklappen subproces.
►    Klik op een willekeurige processtap en kies voor Alle subprocessen inklappen

Om een subproces uit een gegeven (sub)proces te extraheren selecteert u een aantal opeenvolgende stappen en klikt u op de knop Aanmaken in de groep Subproces.

ExpandCollapse3

U kunt ook een subproces (of service / fase) opnemen in het diagram van het hogere niveau. Om dit te realiseren, selecteert u de processtap Begin uitgeklapt subproces (of service / fase) en drukt u op de knop Opnemen in de groep Subproces. De processtappen Begin uitgeklapt subproces (of service / fase) en Einde uitgeklapt subproces (of service / fase) zullen op het hogere niveau verdwijnen.

Alternatief:

►    Rechtermuisklik op de stap Begin uitgeklapt subproces (of service / fase) en selecteer Opnemen.

Hoe klap ik een proceskoppeling in en uit?

Over het algemeen werkt het uitklappen en inklappen van gekoppelde processen hetzelfde als bij subprocessen. Om een proceskoppeling uit te klappen klikt u op de plus op het icoon. Als de proceskoppeling nog niet is opgegeven in de proceskoppeling wordt het plus teken niet getoond. Als het betreffende proces is verwijderd heeft de knop geen effect.

ExpandProcessLink

Alternatief:

►    Rechtermuisklik op een proceskoppeling en kies voor Uitklappen.

Om een proces in te klappen klikt u op de het minteken boven het begin of einde van het uitgeklapte proces

ExpandProcessLink2

Als het gekoppelde proces nog niet is ingesteld wordt het plusteken niet getoond. Als het proces niet bestaat heeft de uitklapopdracht geen resultaat.

U kunt ook alle proceskoppelingen in een diagram in een keer in- of uitklappen. Klik hiervoor met de rechtermuis op het diagram en kies voor Alle proceskoppelingen uitklappen of Alle proceskoppelingen inklappen. Het kan gebeuren dat de proceskoppelingen in een oneindige lus zitten, bijvoorbeeld als proces A een koppeling heeft naar proces B en proces B een koppeling naar proces A. In dergelijke gevallen zal het uitklappen stoppen zodra een gekoppeld proces al eerder is uitgeklapt (in dit voorbeeld wordt proces B uitgeklapt binnen proces A, maar proces A niet meer uitgeklapt binnen proces B) .

Het grootste verschil tussen een subproces en een proceskoppeling is dat een subproces een integraal onderdeel van het proces is terwijl een gekoppeld proces onafhankelijk bestaat. Als een gebruiker een subproces uitklapt wordt deze uit het procesdiagram gehaald en vervangen door de inhoud van het subproces. De enige ingang van het subproces wordt gekoppeld aan de voorganger van het uitgeklapte subproces en alle uitgangen aan de opvolger. Als een gebruiker een subproces inklapt wordt de huidige inhoud uit het diagram gehaald en in een subproces gestopt dat deze inhoud vervangt. Er is dus altijd maar 1 exemplaar van een subproces dat dan wel ingeklapt dan wel uitgeklapt is.

Wanneer een proceskoppeling wordt uitgeklapt dan wordt het gekoppelde proces niet verwijderd. De inhoud wordt gekopieerd en deze kopie vervangt de proceskoppeling in het diagram. Het gevolg is dat we twee exemplaren van het proces hebben. Aangezien een proces meerdere keren gekoppeld kan zijn in veel processen kunnen we veel kopieën hebben als we deze uitklappen. Dus hoewel een gebruiker het gekoppelde proces nog steeds kan wijzigen kan hij de uitgeklapte proceskoppeling niet wijzigen. Alleen het origineel kan worden gewijzigd. Dit is de reden dat het procesdiagram in de alleen-lezen modus komt op het moment dat een koppeling wordt uitgeklapt.

Als het gekoppelde proces gewijzigd is, wordt de inhoud van de uitgeklapte proceskoppeling niet ververst. Dus, de uitgeklapte koppeling is een kopie van de inhoud van het gekoppelde proces op het moment dat het werd uitgeklapt. Om deze te verversen moet de koppeling worden ingeklapt en opnieuw uitgeklapt. Als het originele gekoppelde proces is verwijderd is de kopie in de uitgeklapte koppeling nog steeds beschikbaar. Echter, zodra deze is ingeklapt kan het dan niet meer opnieuw worden uitgeklapt.

Als een uitgeklapt proces meer dan één startpunt heeft dan wordt alleen het startpunt dat is opgegeven in de koppeling meegenomen bij het uitklappen. Het deel van het gekoppelde proces dat niet bereikbaar is vanuit het opgegeven startpunt wordt niet meegenomen bij het uitklappen.

Neem het volgende voorbeeld. Beide proceskoppelingen in proces Niet uitgeklapt zijn gekoppeld met proces Gekoppeld. Echter, de eerste proceskoppeling is gekoppeld met het startpunt Start vanaf computer en de tweede is gekoppeld met startpunt Start vanaf handmatig. Dus de eerste uitgeklapte proceskoppeling bevat beide activiteiten, terwijl de tweede maar één activiteit Handmatig bevat omdat de activiteit Computer niet bereikbaar is vanaf startpunt Start vanaf handmatig.

ExpandProcessLink3

Hoe klap ik een externe proceskoppeling in en uit?

Een proceskoppeling kan worden gekoppeld aan een proces uit een ander project. Dit betekent dat het gekoppelde proces gebruik kan maken van een andere lijst van rollen of maatwerk tabelelementen. Dit betekent dat die proces na het laden in het project met de proceskoppeling moet worden aangepast aan zijn nieuwe omgeving. Omdat twee projecten alleen naar dezelfde rol of tabelelementen kunnen verwijzen via centrale tabellen worden alleen deze meegenomen als een dergelijke proceskoppeling wordt uitgeklapt. Dus alle verwijzingen naar lokale onderdelen zullen worden gewist.

Om de verwijzingen naar de centrale rollen of andere elementen geldig te laten zijn moeten we er zeker van zijn dat deze tabellen ook zijn gekoppeld/opgehaald in dit project. Dit is niet altijd het geval, dus Engage Process Modeler controleert welke onderdelen missen en stelt automatisch voor de juiste tabellen te koppelen. Het dialoog voor Ophalen tabellen is geopend met de ontbrekende elementen al aangevinkt.

U kunt de voorgestelde instellingen in deze dialoog accepteren, maar u kunt er ook voor kiezen om er een aantal toch uit te vinken. In dit geval worden deze onderdelen verwijderd van het uitgeklapte proces. Merk op dat dit verwijderen alleen gebeurt na het inladen en uitklappen en het oorspronkelijke project en proces waar naar verwezen wordt uiteraard ongewijzigd blijven..

Als de externe proceskoppeling weer wordt ingeklapt worden de gekoppelde tabellen niet verwijderd. Dus als u de koppeling weer uitklapt zal de Ophalen tabellen dialoog niet opnieuw verschijnen.