Hoe werkt Versiebeheer en het ophalen van versies?

Wat is Versiebeheer?

Engage Process Modeler maakt automatisch versies aan van elk project (zie Versiebeheer en ophalen versies). De momenten waarop deze versies worden gemaakt worden automatisch bepaald door de software.

De Engage Process Modeler Team maakt het mogelijk om uw eigen projectversies te maken. Veder kunt u ook diagramversies maken binnen een bepaald project. U vindt deze functionaliteit in tabblad SAMENWERKEN.

Standaard probeert Engage Process Modeler om elk uur een nieuwe versie van uw project aan te maken. Het aanmaken van deze versie wordt alleen gedaan als er een wijziging in het project plaatsvindt door de gebruiker. De versie die wordt aangemaakt bevat de status van het project voorafgaand aan de wijzigingen.

Dus als een project of een van de diagrammen wordt bijgewerkt in de Engage Process opslag, wordt er gecontroleerd wanneer de laatste versie van dit project was gemaakt. Als dit langer dan een uur geleden is en de laatste versie anders is dan de huidige (wat betekent dat er een wijziging heeft plaatsgevonden) wordt er een nieuwe versie van het project gemaakt als kopie van de huidige. Pas daarna wordt de wijziging aangebracht in de huidige versie.

Dit betekent dat als een gebruiker intensief aan een project werkt voor een paar uur, er elk uur een versie wordt gemaakt. Als hij stopt voor een paar uur worden er ook geen versies meer gemaakt, maar als hij zijn werk hervat worden er weer versies gemaakt.

Deze aanpak kan leiden tot heel veel versies van een project. Om het aantal versies te beperken worden deze automatisch verwijderd door het systeem op basis van de volgende regels:

• De versies van vandaag en gisteren worden niet verwijderd
  • Van de versies ouder dan gisteren wordt slechts een versie per dag bewaard (de oudste).
  • Van de versies ouder dan gisteren (dus waarvan er slechts een per dag wordt bewaard) worden er maximaal vijf bewaard.

Om een oudere versie te openen van een project opent u eerst het project zelf. Vervolgens kies u voor tabblad BESTAND en kiest u bij openen voor Oudere versies.

Let op: Datum versie toont niet de datum waarop de versie was aangemaakt, maar de datum van de laatste wijziging die voor deze versie is gemaakt.

Kies voor het vuilnisbakicoon achter elke regel om deze versie permanent te verwijderen.

Selecteer de gewenste versie en kies Akkoord. De huidige versie van het project wordt gesloten en de gekozen versie wordt geopend. Deze wordt getoond in alleen-lezen modus omdat de historie van een project niet kan worden gewijzigd. U kunt de oude versie dus alleen inspecteren en als u besluit dat dit de versie is waarmee u verder wilt werken kunt u deze versie herstellen als de huidige versie. Kies tabblad BESTAND. U ziet nu een nieuwe menukeuze als eerste in de lijst.

Kies voor Herstel deze versie. Dit is een belangrijke actie, dus de applicatie vraagt om een bevestiging.

Het resultaat is dat er een nieuwe versie wordt aangemaakt die de huidige versie bevat. Vervolgens wordt de geselecteerde voorgaande versie gekopieerd naar de huidige versie. Dus als u nogmaals kiest voor Oudere versies ziet u deze in de lijst en kunt u uw actie eenvoudig herstellen.

U kunt natuurlijk ook alleen een diagram herstellen. Open de oudere versie van het project, kopieer het diagram, open de huidige versie van het project en plak het diagram daarin.

Automatisch opslaan en versies

Engage Process Modeler bewaart uw wijzingen automatisch voor u in 'de cloud', dus in onze Engage Process opslag op internet. Dit wordt gedaan volgens de volgende regels:

• Alle acties in de projectstructuur (dus het Project venster) worden direct opgeslagen.
  • Wijzigingen in een procesdiagram of procesopties worden niet direct opgeslagen. In plaats daarvan worden elke paar minuten automatisch alle recent gewijzigde processen opgeslagen. Een proces wordt ook opgeslagen als alle diagramvensters hiervan worden gesloten of de software volledig wordt afgesloten.

Dit betekent dat wat er in de cloud is opgeslagen vrijwel hetzelfde is als wat u ziet in de applicatie. Dus als u een vergissing maakt kunt u niet langer de applicatie sluiten en hopen dat de wijziging niet is opgeslagen.

Aanvullend op het automatisch opslaan is er nog steeds de mogelijkheid om een gewijzigd diagram zelf op te slaan. Klik op de knop Opslaan  linksboven in de applicatie.

Als u wijzigingen toch ongedaan wilt maken zijn er twee manieren om dit te doen. Als een diagram of project nog niet is gesloten kunnen bijna alle wijzigingen ongedaan worden gemaakt met de knop Ongedaan maken linksboven.

Als u het project al hebt afgesloten is er nog steeds een kans om terug te gaan naar de situatie in het verleden, want Engage Process Modeler maakt automatisch versies aan voor elk project. De uitleg hiervan is te vinden in Versiebeheer en ophalen versies.

U kunt ook zelf een projectversie aanmaken.